Cikkek - Kinéztem egy rádiót magamnak. Mit tud?Mindenkivel megesett már a fentebb vázolt kis helyzet. Velem is, nem egyszer. Az ember ellátogat egy rádiós börzére...sétálgat a sorok és az eladók között, majd hirtelen megakad a szeme egy jópofa, tetszetős készüléken. S mit adj Isten....nem is drága! De honnan lehet tudni, hogy mi is van benne? Jó lesz az nekem? No hát erre az esetre szeretnék pár hasznos tanácsot adni. Ez a cikk első sorban a kezdőknek, a tapasztalattal nem rendelkezőknek javasolt. Ebben a kis szösszenetben azokat a leginkább előforduló típusokat hozom fel példának, amik igen gyakran előfordultak a börzéken tett látogatásaim alkalmával.

Haladjunk is tovább a fent körvonalazott történet mentén, tételezzük fel az alábbiakat: szükségünk van 1 amatőr készülékre, mert frissen vizsgázott újoncok vagyunk és szükségünk van egy ipari kézirádióra is, mert cégalaptásra adtuk a fejünket: villanyszereléssel foglalkoznánk. Amatőr viszonylatban egyelőre az RH sávok mellékesek, kizárólag az UHF-VHF sávrész érdekel minket. A cikk írásakor (2012) a gazdasági helyzet nem éppen rózsás, így hát nem a legújabb és nem a legdrágább készülékre vadászunk! Az eset-elemzés főhősét nevezzük Bélának. A képzelt történetben Béla maximum 30 ezer Forintot szán az amatőr készülékre és maximum 25 ezer Forintot az ipari rádióra.

Béla barátunk a sorok között szlalomozva észrevesz pár érdekes készüléket, amiről nem tud sokat...de felkelti az érdeklődését. Az amatőr készülékek fejbéli listájára az alábbiakat veszi fel:

- Yaesu FT-23R
- Yaesu FT-60E
- Puxing PX-888
- Baofeng UV-3R

Emberünk megörül, hogy mekkora választék van és ezen mosolygós felbuzdulásában szeme tovább kutat. Most azonban a hobbi után a munkára gondol: kellene egy rádió, ha részt kíván venni a céges munkában. Ipari készülékből is van bőven, de a kínálat kisebb. Mit látott hát Bélánk?

- Puxing PX-728
- Motorola HT800
- Motorola GP340
- Yaesu VX-160

Egy kevés lelkiismeret-furdalástól hajtva Béla most elsőként a munkával szeretne törődni, így hát az ipari készülékekről kezdi faggatni az árust. Elhangzanak a szokásos kérdések, hogy mennyit bír az akksi, lehet-e hozzá kiegészítőket kapni...valamint milyen az érzékenysége és mekkora teljesítményt tud. Az eladónak nyilván az áll érdekében, hogy eladja a portékáját. Éppen ezért nem riad vissza attól sem, hogy kicsit szépítsen a történeten és elhallgassa a készülék hátrányos tulajdonságait. Ugorjunk egyet, lépjük most át ezt a kis bájcsevejt és figyeljünk arra, hogy mire is van valójában szüksége Bélának és miért kell vagy éppen miért nem kell neki az a rádió amire megpróbálják rábeszélni.....

Vásárlónk kis cége villanyszereléssel foglalkozik. Gyakori az építés alatt álló házban történő munkavégzés, azaz számolni kell a fröccsenő vízzel, kiömlő malterral, lógó vezetékekkel, durva felületekkel és az extrém hőmérsékletváltozásokkal is akár.

Leendő villanyászunk kézbe veszi az első versenyzőt, a kínai Puxing PX-728-ast. Meggyőzi a készülék kis mérete, hiszen el fog férni majd a munkásruha zsebében és nem fogja lehúzni azt. Van rajta övcsipesz, így ha gyorsan le kell tenni, akkor fel is tudja csíptetni. Mivel elképzelhető, hogy a kollégáinak is oda kell adni, ezért fontos szempont a könnyű és egyszerű kezelhetőség. Nincs is rajta túl sok gomb. Ez jó lesz. De vajon kibírja az ütéseket? Vagy ha leejtik? Mi van ha beleesik egy tócsába? És olyan kis könnyűnek érzi. Vajon elég erős a műanyagház, hogy évekig hű társa legyen a munkában? Béla elgondolkozik és azzal nyugtatja magát, hogy a rádió mellett az árusnál annyi féle és fajta kelléket, headsetet, mikrofont, akkut, antennát lát....és mind olyan olcsó! Nem tudja mit tegyen. Így inkább gondolatban tovább lép. Majd választ később - gondolja.

A második darab a listáján a Motorola HT800-as. Amint kézbe veszi, elmosolyodik. Elégedettség tükröződik az arcán. Elmúltak a kétségei: ez a rádió masszív, van benne anyag bőven, övcsipesz is van rajta. A kezelőszervek nagyok, könnyen hozzáférhetők, jól kapcsolható minden gomb és kapcsoló. Bár használt, de megkíméltnek mondható és az ára is alacsonyabb az új PX-728-nál. Béla örömében rákérdez a kellékekre: "...Headset van? És új akku tartalékba? És külső mikrofon? Tartalék antenna?" - gondol a jövőre. Az eladó azonban csak ingatja a fejét. Bizony-bizony! A rádió maga jó, de egy 1988-as konstrukció. Ehhez Béla gyári új alkatrészeket nem fog egykönnyen találni. Utángyártott ugyan van. De azt külföldről kell rendelni. Ahhoz meg csak a Feri barátja ért. Béla elbizonytalanodik és inkább felkapja a harmadik rádiót...

Kicsit riadtan nézegeti a GP340-es Motorolát. Masszívnak masszív. Erősnek erős. Egészen újszerű, kellemes a fogása. Kisebb mint a HT800 és ezen is van övcsipesz. Gombból sincsen túlzottan sok rajta, így a kezelése sem lesz macerás. Béla nagy levegőt vesz és megkérdezi ugyanazt, mint az előbb: a kellékek! Kaphatóak? Beszerezhető? Szerencsére ezúttal már pozitív élményben van része. Az eladó elővesz egy kis papírdobozt, gondosan széhajtogatja a tetejét, majd sorra elkezdi kipakolni a különféle kellékeket az asztalra Béla elé. Előkerül egy headset, egy külső mikrofon, tartalék akkuk, antennák, fülhallgatók... Kis vásárlónk lelkesen vigyorog, majd örömében rákérdez az árakra. Az eladó készségesen válaszol, majd emberünk felszisszen. No igen! A márkát és a minőséget meg kell fizetni. Biza a kis GP340-es majd' 2x annyiba kerül, mint a Puxing. Emberünk gyorsan továbblép az utolsó készülékre. Hátha az lesz a nyerő?!

Yaesu VX-160....ez van a leendő rádiótulajdonos kezében. Nagy szemekkel pislog és közben forgatja a kis szerkezetet jobbra-balra. Tetszik neki. Hasonló érzést tapasztal, mint az előző rajtolónál. Masszív, kézbeillő, jól kezelhető gombok, öblös és jól érthető hangzás, övcsipesz és minden ami kell. Sorra előkerülnek a kellékek. Ez nem csoda, hiszen a VX-160 közeli rokonságban van az FT-60 rédióamatőr készülékkel. Az akkumulátor is megegyezik, az övcsipesz is, a töltő is, a headset is. Még az antenna is! A VX-160 ára is kedvező, a teljesítménye eléri a kívánt szintet, minden jónak tűnik. Bélánk úgy érzi, hogy megtalálta azt a készüléket, amire szüksége van. Megéri az eladót, hogy tegye félre neki amíg körbenéz az amatőr rádiók között is.

Bamba vigyorral az arcán lelkes kis vásárlónk újra útnak indul a sorok között. Egy másik eladó asztalán felfedez pár amatőr készüléket is. Gyors szemrevételezés után választ is egyet-kettőt. Itt minden ár ki van írva a rádiók mellé, meglepetés nem érheti. Azonban egyik készüléket sem ismeri nagyon: ebből kifolyólag újból megindul a kérdés-áradat. Egysávos? Kétsávos? Mennyit bír az akku? Az antenna SMA vagy BNC csatis? Külső antennára hogy lehet kötni? Autós adapter van hozzá? Hány programhelyes? Mekkora az érzékenysége? Ésatöbbi....

Az első az FT-23R. Méretre kicsi, súlyra sem nehéz, övcsipesz ezen is van...az antenna BNC-s, így könnyen ki lehet tenni majd nagyobb antennára. Szabályozható zajzár is van, teljesítményszint-átkapcsoló is. Nagyon egyszerű a kezelése, jól olvasható a kijelzője. Azonban a készülék már nagyon öreg. 1988-as széria, hasonlóan a HT800-hoz. Annakidején drága rádió volt, ezért nem öntötte el a piac vele Magyarországot. Kiegészítők is csak elvétve vannak hozzá, tartalék akku sem nagyon akad és rendes töltőtalpat se, tud adni hozzá az eladó csak egy fali dugasz adaptert. És most jön a rossz hír: a kis rádió csak egysávos és mindössze 10 csatornás. Ez bizony fájó pont. A rádió nagyon olcsó, de az a 10 csatorna nagyon kevés! Béla ezt élből elveti...nem akar szenvedni vele a későbbiekben.

A második lehetőség az FT-60E. Bélánk szeme felcsillan, ismerős neki a forma, a PTT gomb elhelyezése, a csatlakozók fekvése és alakja. Ismerős neki az akku, a töltő, az övcsipesz. Gyorsan elkezdi faggatni az eladót a rádió tudásáról. Kétsávos? Nahát! 999 programhely? Tyűha! 3 féle kimenő-teljesítmény szint? Ejha! Elnevezhető csatornák és scannelni is tud? CTCSS is van benne? Húha! Ez a nekemvaló rádió! És valóban. Az FT-60 nem egy rossz választás. Rengeteg kiegészítő van hozzá, elérhető árban vannak a tartozékok és a rádió is nagy tudású. Azonban amatőr-viszonylatban a Yaesu márkát bizony meg kell fizetni. A rádió erősen súrolj a rendelkésre álló költségvetés felső határát. Ha emberünk megveszi a rádiót, akkor semmilyen kellékre nem marad pénze. Csak a rádió és semmi más.

Hamarosan felveszi, nézegeti a harmadik kütyüt is: Puxing PX-888. Kicsi, teljesen új, egy karc sincs rajta...A dobozban gyárilag rengeteg kellék van. Beleállítós töltő, headset...nagyon meggyőző. Viszonylag szép hangja van, elérhető árban van. 128 csatornát tud, elnevezhető memóriahelyek. Tud scannelni is...és ami a legjobb: hihetetlen sok kellék kapható hozzá filléres áron. Ha erre esne a választás akkor a rendelkezésre álló keretből még talán tartalék akkura és külső antenna-adapterre is futná. Nagyon csábító lehetőség. Azonban csak egysávos. És talán a 128 programhely kevés is, ha minden amatőpr csatornát bele akar programozni többféleképp. Bélánk türelmetlenül kézbe veszi a negyedik versenyzőt is...

Baofeng UV-3R. Kicsi...talán túl kicsi. Könnyű. Talán nincs is benne anyag? Olcsó és maximálisan megfizethető. Vajon megéri? - ezek cikáznak leendő vevőnk fejében. A dobozban leírás is akad, emberünk kiveszi és lapozgatni kezdi: VHF és UHF sáv. 0.5 / 1 W kimenőteljesítmény. 99 csatorna, scannelés, két VFO, van minden! A dobozban található headset, nyakbaakasztós pánt a rádióra, töltő, két antenna. Hohó! Két antenna? Akkor kettőt kell cipelni? És nem lehet elnevezni a csatornákat sem? És csak 99 programhely? És a hangerő is kicsi. Rengeteg előny és jó pár hátrány. Városi környezetben a rádió hangszórója nem produkál elég teljesítményt, így Béla ezt elveti. Nem akar kockáztatni, hogy a készülék mégsem válik be.

Vajon melyiket választja? Ipari ágon megvan a nyertes. A VX-160. Kompakt, megbízható és masszív. Kellékekből van ellátás és az ára megfizethető. Amatőr vonalon a logikus választás az FT-60 lenne. Azonban a készülékek közül az kerül a legtöbbe és a PX-888 szép is, új is és jó is....mi legyen? A Baofeng olcsó, kétsávos, de túl kicsi, túl gyenge a műanyagháza és kicsi a hangereje is.

Béla végül megvette a VX-160 / FT-60E párost. Így hozzájutott két szerkezetileg majdnem azonos készülékhez, teljesen kompatibilis tartozékokkal. Ha az egyik töltő bedöglik, ott a másik. Ha az egyik akku lemerül, ott a másik. Reméljük nem bánja meg!

Mire figyeljünk a rádióválasztásnál?

- Ne az ár legyen a döntő szempont
- Gondoljunk az alkatrész- és tartozék-ellátottságra is
- Váklasszunk masszív készüléket, mely kiránduláskor is remek társ
- Városi használat mellett nem elhanyagolható a nagy hangerő
- Ha rohanó életmódot élünk, mindenféleképpen legyen hozzá gyorstöltő
- Gondolkodjunk előre! Ne csapjunk le a legegyszerűbb rádióra. Az igények nőhetnek..


Vissza a CIKKEK oldalra