Cikkek - CTCSS, PL, DCS. Mik ezek?MI A CTCSS?


Continuous Tone Coded Squelch System kezdőbetűikből álló rövidítés. Magyarul folyamatos hanggal kódolt zajzár rendszer. Másnéven még ismert mint pl. mint sub tone, azaz sáv alatti hang. Gyakorlatilag úgy működik, hogy a hangfrekvenciás sáv alatt (300-3000 Hz) egy adott frekvenciával folyamatosan modulálja az adót a névleges löket kb 1/3-ával. Ez a moduláció a vevőben nem hallatszik, mivel a vevő hangfrekvenciás szűrője ezeket a mélyebb tónusú hangokat levágja, tehát nem zavaró. A vevőben beépítenek egy dekódolót amelyik érzékeli, ha a beállított frekvenciájú hangot hallja és akkor kinyitja a zajzárat és engedélyezi, hogy a hangszóróban hallható legyen a beszéd. Haszna abban van, hogy elektromsan zajos környezetben nem fog a zajzár állandóan nyitogatni (nagyon hasznos pl átjátszónál), illetve akkor, ha ugyanazon frekvenciát több függetlenül tevékenykedő csoport is használja. Ez utóbbi esetben a készülék kezelője látja a LED-en a csatorna foglaltságot, d nem hallja a beszédet ha más csoport beszélget. Az eredeti 38 hangú CTCSS később (az 1990-es évek közepén) felbővült 50-re. A szabványos tónusokon kívül néhány nem szabványost is be lehet állítani egyes készülékeknél (tipikusan a professzionális, ún. ipari készülékeknél).


MI A PL?


A Motorola cég elnevezése a CTCSS kódra. A Pl jelentése nem más, mint Private Line. A működési elvet tekintve semmiben sem különbözik a CTCSS-től.


MI A DCS?


Digitally Coded Squelch. Működése és funkciója hasonló a CTCSS-hez azzal az eltéréssel, hogy itt nem egy folyamatos egyhangú moduláló jelet használnak, hanem kis sebességű digitális jelet, amit a dekóder a vevőben dekódol. A kódtábla szabványos kódot tartalmaz. Egyes készülékek alkalmasak az un. inverz DCS kódolásra és dekódolásra megduplázva ezzel a használható kódok számát. Ez tipikusan az amatőr készülékekre jellemző.


(a cikk az Anico weblapjáról származik)


Vissza a CIKKEK oldalra