Cikkek - Kell engedély ahhoz, hogy rádiót használjak?


Ez a kérdés nagyon gyakori a kezdők között. Magam is feltettem a kérdést annak idején: kinéztem magamnak egy rádiót...kell hozzá engedély? Van olyan készülék, amihez igen...és van amihez nem. Alapvetően háromféle rádiótípust különböztethetünk meg: ipari rádiók (ide sorolandó a hajórádió is), amatőr rádió és a freeband rádió. Lássuk ezeket sorban:


Ipari rádiók


Az ipari rádiók a 66-88 MHz, a 136-174 MHz és a 400-470 MHz-es sávban üzemelnek Európában. Ebből Magyarországon a 136-174 MHz és a 400-470 Mhz van kiadva a polgári célú felhasználóknak. Mindkét sávban a rádiók használata engedélyhez kötött. Jelen cikk írásakor az engedélyek kiadását és az egyéb követelmények meghatározását az NMHH vagyis a Nemzeti Média És Hírközlési Hatóság végzi. Az engedélyeket csak cégek kérelmezhetik, kiadásuk meghatározott havidíjhoz kötött. Ezenfelül minden egyes használandó készülék után pluszköltség fizetendő. Az ipari sávban kétfajta rádióengedély adható ki: közös felhasználású és kizárólagos. A közös felhasználású engedély több csatornára szól, melyet az ország területére több cégnek is kiadhatnak egy időben. Ez lényegesen olcsóbb és az engedélyeztetés menete is egyszerűbb és gyorsabb. Esetenként előfordulhat, hogy az azonos csatornán forgalmazó két cég "összetalálkozik" az országban és zavarják egymást. Ilyenkor a kapott 3 csatornából átkapcsolnak egy másikra (javasolt a DCS vagy CTCSS használata). A kizárólagos engedély készülékenként számított díja és a havidíja jóval magasab összeg, mivel az adott frekvenciát az egész országban kizárólag egy cégnek adják ki. Ez utóbbi javasolt ha fontos számunkra, hogy ne zavarja senki a munkavégzést. Fontos megemlíteni, hogy az ún. ipari sávban nem használhatóak a rádióamatőr készülékek, valamint a paramétereknek nem megfelelő rádiók: szigorú szabályozás van arra, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni az ebben a sávban használatos adóvevő. Ugyanez vonatkozik a hajórádiókra is. Pontosabb információért látogass el a www.nmhh.hu oldalra!


Amatőr-rádiók


A leginkább használt rádióamatőr sáv (melyre mobil- és kézirádió is kapható) az 50-52 MHz, 70-70,5, 144-146 MHz és 433-438 MHz között van. A rádiók használata ezekben a sávokban is használathoz kötött. Elterjedt tévhit az, hogy ezt a sávrészt bárki használhatja. Az engedélyek kiadását szintén az NMHH vagyis a Nemzeti Média És Hírközlési Hatóság adja ki. Cégek nem igényelhetnek rádióamatőr engedélyt, kizárólafg magánszemélyek vagy ún. rádióklubok, egyesületek. Az engedélyt kérelmezőnek komoly vizsgát kell tennie a vonatkozó jogszabályokból, műszaki ismeretekből és a rádióforgalmazást érintő tételekből. A rádióengedélyt csak a sikeres vizsga után kaphatja kézhez. A rádióamatőr engedély hasonló az ipari közös felhasználású engedélyhez. A csatornák itt sem az egyénekhez vannak hozzárendelve, hanem mindenki ugyanabban a tartományban rádiózhat. Az ipari rádiók professzionális kivitelük miatt megfelelnek, használhatóak a rádióamatőr sávokban. Léteznek emellett kifejezetten rádióamatőr készülékek, melyek jobban megfelelnek az egyének elvárásainak. Pontosabb információért látogass el a www.nmhh.hu oldalra!


Freeband készülékek


Magyarországon két ún. freeband sáv lett kijelölve. Az egyik a klasszikus CB-sáv, mely a 27 MHz-es sávban van. A másik az egyre népszerűbb ún. PMR sáv, mely a 446 MHz-es sávban lett kiosztva. Már az elején leszögezném, hogy sem a CB sem a PMR sáv használatához nem kell engedély. Emellett azonban szigorú technikai elvárásoknak kell megfelelni a készülékeknek. A CB sávban csak FM modulációt és maximum 4 W teljesítményt lehet használni. Ezek az ún. CEPT-normás készülékek. A régi időkből megmaradt Grant, Stalker, Superstar, CB-Master stb készülékek hivatalosan nem engedélyezettek a 27 MHz-es sávban. A PMR készülékek kizárólag FM modulációt használhatnak, a teljesítményük nem lehet nagyobb 0.5 W-nál és az antenna kizárólag beépített, fixen rögzített lehet. A külső antennával rendelkező vagy nagyobb teljesítménnyel sugárzó készülékek hivatalosan nem engedélyezettek a PMR sávban! A csatornák kiosztása nagyban hasonlít az ipari engedélyeknél említett közös felhasználású csatornákhoz. Itt sincs szó egyéni, privát vagy kisajátított csatornára. Minden csatorna szabadon használható mindenki által, ezért javasolt a DCS vagy CTCSS kódok használata (PMR esetén). Pontosabb információért látogass el a www.nmhh.hu oldalra!


Vissza a CIKKEK oldalra