Cikkek - Vészhelyzeti rádiózás: segélyhívó frekvenciákA vészhelyzeti rádiózásra a nemzetközi hagyományok alapján fenntartott frekvenciák:

CB sáv: 27.065 MHz azaz CH9 FM (vészhelyzeti rádiózás esetén az elavult üzemmódkorlátozásnál fontosabb az emberélet, így inkább USB)
Hatékonyabb azonban a 27.405 MHz azaz a CH40. Ez a hazai kamionosok csatornája, USB üzemben. Ha segítség kell, nagyon készségesek.

VHF: 145.500 MHz, azaz S20

RH: belföldön elsősorban a 80m-es sáv fóniaszegmensének eleje, illetve a teljes sáv, eltekintve a DX szegmenstől!

Segélyhívást bárhol kezdeményezhetünk, ahol a rádióengedélyünk szerint egyébként is forgalmazhatunk. Ha rendelkezünk más kommunikációs eszközzel, telefonnal, mobillal, természetesen ne a rádiót részesítsük előnyben!

Közvetlen életveszély esetén, ha semmilyen frekvencián nem járunk sikerrel, más frekvenciákon is próbálkozhatunk, de nem mint rádióamatőr, és ne a rádióamatőr hívójellel, mert az csak az engedélyben foglalt frekvenciákon érvényes.

Fontos tudnunk, hogy az egyébként illetékes állami mentőszervek, hatóságok már nem használnak analóg rádiókat, így csak olyan felhasznlálókkal tudunk kapcsolatot teremteni, akik nem jártasak az ilyen helyzetekben, így ne legyenek túlzott elvárásaink a segítséggel kapcsolatban.

Másik szempont, hogy az URH sávban általában ma már szinte mindenki haszál valamilyen szelektív technológiát. Ez leggyakrabban a CTCSS, vagy a DCS. Ezért ne lepődjünk meg, ha egyátalán nem kapunk választ, hiszen ebben az esetben nem is hallanak meg bennünket.
Ilyenkor érdemes az arra alkalmas rádióval a foglalt csatorna állomásainak kódjait leszkennelni, és a megfelelő kóddal hívni őket.

(a cikk HA7BF oldaláról származik)


Vissza a CIKKEK oldalra