Rólam


Bemutatkozom annak, aki még nem ismerne :) Pataki Tamás vagyok, 1983-ban láttam meg a napvilágot a szmogos és zsúfolt nagy faluban: Budapesten. Már kiskorom óta érdekeltek a műszaki dolgok, különös tekintettel azokra, amiket az akkor még rejtélyes elektromosság működtetett.

Gyermekkoromban hullámokban tört elő a rádiózás iránti érdeklődésem. Hol volt, hol nem volt. Mint a mesében. 12-13 éves lehettem, amikor ismét rám tört a megszállottság. Akkoriban mellém pártolt a szerencse, hiszen műszaki szakközépiskolába irattak be, ahol sok segítséget kaptam a tanáraimtól és a hasonló érdeklődésű idősebb diákoktól is. Megtanultam mi az az ellenállás, tranzisztor és barátaik. Rengeteg kapcsolást építettem, de valamiért már akkor is favorizáltam a rádiós kütyüket. Talán ezért is építettem az egyik vezeték nélküli mikrofont a másik után :)

Már a szakközépiskola vége felé járhattam, amikor egy vidéki látogatásom alkalmával hozzám került egy régi ismerős jóvoltából egy BRG FM10-164 típusú rádió. Azt hiszem ennek volt a "Titán" a beceneve. Valamilyen ipari csatornán üzemelt. És láss csodát valóban üzemelt, hiszen működőképes állapotban volt. Ez volt az első valamirevaló rádió, aminek szerencsére csak a képzeletbeli füstje csapott meg. Talán ezért is húz a szívem a mai napig az ipari rádiók felé.

Sajnos a főiskolás évek alatt ismét a háttérbe szorult a rádiózás, nagyobb részt az anyagiak miatt. De nem kellett sokat várni, eljött az én időm. A dolgos felnőtt évek meghozták a maguk gyümölcsét a sok szenvedés és koránkelés, a főnök elviselése mellett...a keresetemből elkezdhettem gyűjteni, félretenni komolyabb készülékekre. Kisgyerekként és diákként sosem hittem volna, hogy valaha eljutok oda, hogy rádiót vásárolok, műszereket szerzek be, kapcsolásirajz gyűjteményem lesz és alkatrész-utánpótlásom.

Szerencsére most már elmondhatom, hogy az átlagos amatőrök közé tartozom, akik egy kis spórolással és ügyeskedéssel megszerzik, megépítik maguknak amire épp szükségük van. Egy labortápot, frekvenciamérőt, teljesítménymérőt, stabilizált tápegységeket, antennákat és még sorolhatnám. Külön köszönet az évek alatt összegyűlt gépkönyvekért, alkatrészekért, rádiókért az alábbi szerveknek, cégeknek, barátoknak:


- BKV Zrt
- Országos Mentőszolgálat
- MÁV Zrt
- Készenléti Rendőrség
- MALÉV / Budapest Airport Zrt
- MultiCom Kft.
- a Storno angliai és svédországi ex-mérnökcsapata
- rádióamatőr ismerőseim és barátaim

és még sokan mások....