Cikkek - Rádióamatőr Készenléti Szolgálat felhívása - 2012Tisztelt Rádióamatőr Barátaim!

Katasztrófa helyzetben minden állampolgárnak kötelező segíteni a bajba jutottakon és a rádióamatőrökre egyébként is jellemző a segítőkészség (ham spirit). A rádióamatőrök külön szerveződés és felkészülés nélkül is képesek segíteni híradással a lakosságot és a hatóságok munkáját vészhelyzetben. Véleményem szerint a dolog könnyebben működik, ha a kommunikáló felek ismerik egymást és szélsőséges helyzetben már kipróbált technikai eszközöket használnak.
Az elkövetkező időszakban közzé teszem a ránk vonatkozó jogszabályok rövid kivonatát, mert, mert új katasztrófa védelmi törvény lép életbe 2012. január 1-től. Az adatlapon tőletek beérkezett javaslatokat igyekszem mihamarabb feldolgozni és azok alapján vesszük sorba a technika felkészítési kérdéseit. Gondolok itt vészhelyzeti energia ellátásra, világításra, antennákra, illesztőkre, üzemmódokra stb.
Célom azonkívül, hogy megismerjem, mire vagyunk képesek, egy információ gyűjtemény létrehozása, amely közös szerzeményünk lesz és a jövőben az új RKSZ tagokat segíti. Szeretném, ha alkalmanként az éterben és valamelyik nagyobb rádióamatőr összejövetelen személyesen is találkoznánk.
A MRASZ főtitkárának felhívására már többen jelentkeztek a Rádióamatőr Készenléti Szolgálatba.

Az adatlapokat én sem szeretem, de szükség van információra, ezért kérek minden jelentkezőt, hogy az adatlapot változatlan formában, kitöltve számomra e-mailben elküldeni szíveskedjen.

Az 1.-ban kérek felhatalmazást arra, hogy adataitokat nyilvántartsam és vállalom, hogy azokat harmadik fél számára nem továbbítom, kivéve, ha az BM OKF ezt katasztrófa esetén kéri, és az adatlapon ehhez külön hozzájárultál.

A megadott e-mail cím egyezzen meg azzal az e-mail címmel, amelyikről küldöd a választ.

A technikai adatoknál elsősorban a használt sávokra és üzemmódokra vagyok kíváncsi. (Az antennák és adóvevő készülékek gyártói és típusszámai fontosak, de nem biztos, hogy sokat mondanak.)

A 3. pontban lehet egyértelműen kinyilatkoztatni, hogy szükség esetén milyen módon (stabil, mobil, kitelepülve) vállalsz hírközlési feladatot.

A 4. pontban tehetsz javaslatot, mit vegyünk be a felkészülési programba és abból milyen feladatot vállalsz. Az adatlapokat, kérdéseket és javaslatokat folyamatosan feldolgozom és körlevélben, e-mailben reagálok rájuk.

Első olvasatra több információval nem akartalak benneteket fárasztani. Remélem kiolvasható belőle az, az elhatározásom, hogy egy működőképes RKSZ-t szeretnék, ezáltal tevékenységünket egy kicsit magasabb társadalmi elfogadottságra kívánom emelni, valamint katalizátor próbálok lenni a hívójeles rádióamatőrök, MRASZ tagok és a többi elhívatott rádiós között.


Hegyi Loránd HA8DH
RKSZ koordinátor
Hódmezővásárhely, Árendás u. 7. 6800
tel:62-240-642, mobil: 20-478-2868
hegyi_lorand@hotmail.com


(a cikk az MRASZ oldaláról származik)


Vissza a CIKKEK oldalra