Cikkek - Az IRIS 2011 kommunikációs gyakorlat összegzéseAz IRIS 2011 nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat során végrehajtott kommunikációs teszt összefoglalója

A gyakorlat az Európai Unió által finanszírozott IRIS projekt részeként került levezetésre 2011. május 23-25 között a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében.

A feltételezés szerint egy Tolna megye epicentrumú nagy erejű földrengés következtében megszűnt az elektromos ellátás és nem működtek a professzionális hírközlő hálózatok (EDR, mobil telefon, Internet stb.) A gyakorlat távközlési tervének megfelelően a normál hírközlés helyreállásáig rádióamatőrök biztosították RH-n és URH-n a hírközlést a kárhelyszínek, a megyei igazgatóság veszélyhelyzeti központja és Budapest között. Szekszárdon HG3FUG Gábor fogadta az üzeneteket, a budapesti állomás (HA5KDQ) pedig e-mailen továbbította a leadott közleményeket az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság diszpécser szolgálatának.

Az elsődleges cél az volt, hogy minél több rádióamatőrt vonjuk be a kísérletbe, demonstrálandó a hatóság felé, hogy a rádióamatőrök megfelelő bázissal rendelkeznek egy ilyen eseményen történő részvételre. A gyakorlat előtt egy felhívás ment ki, hogy minél többen vegyenek részt a gyakorlaton. (itt kell köszönetet mondanom azon amatőrtársaknak, akik segítettek abban, hogy ez a felhívás minél több helyre eljusson). A demonstrációnak nem volt célja magasabb szintű technológiák (mint például APRS, Winlink stb.) használata.

A mobilból kitelepült állomás hivatalosan 1-1 órát forgalmazott két különböző helyszínről, az egyik a Szekszárd melletti Szent László híd a másik pedig Pincehely település volt.
Az operátorok HA3OU Jocó (RH) és HA3FUQ Pali (URH) voltak. Mindkétszer 2 darab üzenet került leadásra RH-n 3643 kHz-en és URH-n a szekszárdi átjátszón (R5x/RV59) magyar nyelven, délelőtt 10-11 között, délután 13-15 között. Az üzenetek angol nyelven is leadásra kerültek 7110 és 14300 kHz-en a Szekszárdi Rádió Klub állomásáról ahol az operátor HA3OV Anti volt.

Az előzetes felhívásnak megfelelően a résztvevők az üzenetek után a frekvencián bejelentkezve igazolták az üzenet vételét, illetve a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság diszpécserszolgálatának címére E-mailen is megküldhették. A délelőtti üzenetek után olyan nagyszámú üzenet érkezett, hogy az már zavarta a napi munkájukat, ezért délután már nem kértünk E-mailes visszaigazolást.

A résztvevőkről készített statisztika önmagáért beszél:

134 különböző HA hívójel került a logokba, 70 db E-mailes visszajelzéssel.
Külföldről 19 országból 69 különböző állomás jelentkezett és 6 országból 12 visszaigazolás érkezett E-mailen. Összességében több mint 400 bejelentkezés volt és 138 E-mail érkezett (délelőtt).

Konklúzió:

A technikai célkitűzés a 80 méteres sáv alkalmazhatóságának vizsgálata napközben, egyszerű technikai feltételek mellett. NVIS antenna helyett egy sima rövidített dipól volt egy 8 méteres üvegszálas rúdon 80 Watt teljesítménnyel. A visszajelzések száma arra enged következtetni, hogy egy szerényebb technikával is lehetséges a 80 méter napközbeni használata 100-200 Km távolságra vagy akár messzebb is. Az is megerősítést nyert, hogy jó „rádiós kilátással” rendelkező magas helyről akár 14 MHz-en is jó térerővel vehetőek az állomások egy körülbelül 50 Km-es távolságig.
A fő cél is teljesült a nagyszámú résztvevők révén, mellyel remélhetőleg sikerül meggyőzni a katasztrófavédelem vezetőit arról, hogy adott esetben képesek segítséget nyújtani a rádióamatőrök.

A MRASZ már korábban tett lépéseket, hogy valamilyen előrelépés történjen a veszélyhelyzeti kommunikáció témájában. Június 9.-én Szekszárdon járt a főtitkár, HA7PL és HA5BSX, ahol a megbeszélés tárgyát egy leendő együttműködési szerződés megkötésének lehetősége képezte a MRASZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között.

Végezetül ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében is mindenkinek, aki valamilyen formában részt vett a kommunikációs gyakorlatban, elősegítve annak sikerét!

Szekszárd, 2011. 06. 14.

Tóni HA3FTT, Laci HA3NU


(a cikk az MRASZ oldaláról származik)


Vissza a CIKKEK oldalra