Cikkek - Rádióamatőrök segítsége vészhelyzet eseténA nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a rádióamatőr állomások és persze a rádióamatőrök hatalmas segítséget tudnak nyújtani természeti katasztrófák és más vészhelyzet esetén. Az amatőr állomások magas száma és a különböző földrajzi elhelyezkedésekből adódóan egy esetleges vészhelyzet bekövetkeztével, akár az egyetlen polgári kommunikációs eszközzé válhatnak a rádióamatőr állomások. Gondoljunk bele, hogy az összes civil kommunikációs eszközünk, a mobil és vezetékes telefon, valamint az Internet és kábel zolgáltatók rendszerei nem a katonai szabványoknak megfelelően lettek kialakítva. Áramellátásuk nagyban függ az országos áramellátástól, adatközlő vezetékek sérülékenyek. A kormányzati rendszerek ugyan megfelelnek a katasztrófa és háborús helyzetnek, de ennek élesben történő próbája még nem történt meg, a rendszer a legmodernebb technikai újításoknak köszönhetően csak rövid tesztelési idővel rendelkezik, valamint a civil lakosság számára nem elérhető.

Tehát egy katasztrófa-sújtotta területen a teljes lakosság kommunikációs eszközök nélkül maradhat. Ezt a vészhelyzeti kommunikációs szerepet próbálják betölteni a rádióamatőr-szolgálatok. Sajnos azonban az önkéntesekből szerveződő rádióamatőr állomások elérhetősége, helyzete ismeretlen, vagy azok nem jutnak el a civil lakossághoz. Ebben nagy előrelépésre számíthatunk, hiszen különböző kimondottan vészhelyzeti szolgálatok jöttek, jönnek létre szerte a világban. Az IARU (International Amateur Radio Union, Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség) feladatul tűzte ki, hogy javít a vészhelyzeti kommunikáción. A kommunikációs eszközök fejlődésében igen nagy szerep van a rádióamatőröknek. Rengeteg olyan elektronikai berendezést fejlesztenek ki és építenek meg a lelkes amatőrök, ami komoly technikai fejlődést eredményez. Az amatőrök között is kezd elterjedni a digitális jelátvitel, illetve a különböző házilag készített nagyfrekvenciás adó-vevő. Külön amatőr ágazatok jöttek létre, mint pl. a csillagászat, televíziós (ATV), SAT rádióamatőr, hullámvadász TV-DX, morzerádió és az antenna és elektronikai eszközöket gyártók.

A rádióamatőrök képzelete határtalan, képesek kiszuperált műholdvevő és műholdfejből képátviteli adót készíteni, vagy a számtalan amatőr műhold követésére antennaforgató és befogó berendezéseket gyártani és vezérlőprogramot írni. A fejlődést nagyban segíti az Internet. Megszámlálhatatlan weblap segít eligazodni a kezdőknek és érdeklődőknek.

A nagy távolságra történő rádiózást kezdi kiváltani az internetes kapcsolattartás, és a rádióamatőrök összeolvadni látszanak a programozók társadalmával. Az egyik Internetes fejlesztés erre a bizonyíték.


(a cikk az MRASZ oldaláról származik)


Vissza a CIKKEK oldalra