A QTHSokat gondolkoztam, hogy mit is lehetne írni vagy mutatni egy rádióamatőr QTH-ról, avagy a rádiós kuckóról. Talán az egyik legfontosabb adat a földrajzi elhelyezkedés. A hívójelemből kiszámolható, hogy budapesti vagyok. Pontosabban budai, annak is az északi részén...családi házas övezetben. Szerencsére nem sok panel van a környéken vagy zavaró trafóállomás. Azonban a szomszédoknak hála: nem nagyon van lehetőségem jó antenna kihelyezésére magas pozícióba. A második fontos adat egy rádiós QTH esetében a tengerszint feletti magasság. Sajnos a ház fekvése alig 100 méterrel van a tengerszint fölött, mégcsak nem is egy domb tetején - egy szintben a többi környékbeli házzal. Az antennák az emeleti erkély korlátjára vannak kirakva, így a földfelszín fölötti hatásos magasság mindössze kb. 5 méter. Ettől csodát várni nem szabad.

Sajnos látszik, hogy a QTH helyzete igencsak kompromisszumos megoldásokat kínál és nem lehet akármilyen antennát kitenni. Fontos a minőség (nyereség). A kétsávos antennát elvetettem, két okból is. Egyfelől a dupla megoldások nem mindig jók. Köztudott: ami mindenre jó, az semmire sem jó igazán. Másfelől drágák is. Viszont sikerült hozzájutnom bagó pénzért 2 darab egysávos profi antennához. A VHF sávon egy Hy-Gain V2R dolgozik (1.2:1 SWR, max 150W) és az UHF sávban a kis testvére a Hy-Gain V4R (1.3:1 SWR, max 150W). Mindkét antenna széles spektrumban kihangolható, 144-174 MHz valamint 420-470 MHz között. Kihangolás után a kis SWR értéket csak egy plus/mínusz 2.5 MHz-es határon belül tudja tartani.

A rövidhullámú tartományokban már más antenna szükséges. Delta-loop vagy klasszikus dipól kihúzására nem volt és sajnos nincs is lehetőség. Mindenféleképpen ún. balkon-antennára (vagy olyasmire) volt szükség. Így jutottam el a Rybakov 806 névre hallgató, ún. "pecabot" antennához. A felépítése roppant egyszerű. IV3SBE kolléga oldalán található egy pontos leírás. Az antenna illesztéséről egy 4:1-es UN-UN gondoskodik. Maga a sugárzó pedig egy vertikálisan kifeszített 7.6 méteres "drót". Ez tulajdonképpen egy utazó antenna, kitelepülésekhez. A drót kifeszítéséről egy 8 méteres teleszkópos, üvegszálas horgászbot gondoskodik. A sugárzó szál annak a belsejében van kihúzva. Nálam ez fix telepítésű, így a teleszkópos tagok "power tape" szalaggal vannak megerősítve a becsúszás ellen. Nálam ez kb. 80 fokos szögben (majdnem függőlegesen) van felállítva. Az eredeti leírás szerint 7-28 MHz között használható. Antenna tuner nélkül inkább a 14-28 Mhz közötti sávrésszel számoljunk. Tunerrel lazán megy a 7 MHz is.