Cikkek - Milyen rádiót vegyek? Merre induljak?A teljesség igénye nélkül szeretnék egy kis összefoglaló szösszenetet írni arról, hogy melyik féle-fajta rádió felel meg legjobban pl. egy rádióamatőrnek vagy egy biztonsági őrnek. A cikkben természetesen nem sorolom fel az összes lehetséges felhasználási formát, illetve az összes gyártó valamennyi típusát. Csupán a főbb irányvonalakra szeretnék rávilágítani.


Rádióamatőr célokra


A rádióamatőr készülékek manapság nagy választékban érhetőek el, kezdve az olcsóbb és sokszor rosszabb minőségű kínai típusoktól egészen a csúcstechnikát képviselő japán Icom rádiókig. Az amatőröknek az átlagnál nagyobb igényei vannak egy rádióval szemben: két- vagy háromsávos. Legyen sok memóriája, változtatható teljesítménye, remek érzékenysége és szelektivitása. Legyenek elnevezhető csatornák és még sok egyéb. Ez így van rendjén. Az amatőr egy elektronika és rádiózás iránt érdeklődő, magát képző egyén. Éppen ezért olyan rádióra van szüksége ami ha nem is mindent, de sokmindent tud. Javasolt előre jól meggondolni, hogy milyen készüléket választunk, hiszen egy olcsó, régi készülék hamar kevésnek bizonyulhat. Érdemes tehát megfontolni a kérdést. Egyre népszerűbbek a távolkeleti, elsősorban kínai rádiók. Áruk, méretük és kinézetük alapján jó választás lehet...de vigyázzunk! Nem mindegyik típus olyan jó alternatíva! Sokukat tetőantennára helyezve rögtön változik a helyzet. Egy erősebb modulációtól, nagyobb jeltől rögtön "leül" a készülék és a rossz szelektivitás miatt a szomszédos erős adókat képtelenek szétválasztani. Egy ún. rádióteszter műszerre helyezve ezt magunk is megnézhetjük. Javasolt ugyanilyen árban egy használt, minőségi darabot venni. Amatőr felhasználás területén is megkülönböztetünk analóg és digitális rendszereket (pl. D-Star). A rádiózással ismerkedőknek az alábbi típusok javasoltak illetve nem javasoltak (áttekintő jelleggel):


Javasolt típusok


- Yaesu FT sorozat
- Yaesu VX sorozat
- Yaesu FT sorozat
- Icom IC-E sorozat
- Wouxun készülékek
- Puxing készülékek


Nem javasolt típusok


- Baofeng készülékek
- Yaesu régebbi típusai (FT23R/FTH2005/2006/2008/2009)
- Tyt, Feidaxin, PA készülékek


Természetesen az amatőrsávon is használhatóak az ún. professzionális vagy ipari készülékek. Strapabíróak, remek hangerővel rendelkeznek és sokmindent kibírnak. Ez esetben viszont le kell mondani a csatorna scannelésről, a szabad frekvencia beütéstől, a csatorna elnevezéstől, a változtatható teljesítményről stb. stb.


Ipari- és munkavégzési célokra


Az ipari felhasználású készülékek teljesen más célra készülnek. A felhasználási területük és az üzemeltetési körülményeik is nagyban különböznek egy amatőr készüléktől. Egy ipari készüléknek ki kell bírnia a sugárzó hőt vagy a hideg mínuszokat, az esőt, a szelet, a sarat, a port. Üzemelnie kell akkor is ha ezek folyamatosan válatkoznak. Ki kell bírnia a vibrációt vagy a durva igénybevételt (pl. építkezésen, bányában, kohóban, fuvarozók, taxisok stb.). Legtöbbször igény sincs a csatorna nevének kiírására, változtatására vagy a scannelésre, hiszen a cégek sokszor csak egyetlen egy csatornát használnak és a személyzet sem hozzáértő. Így a készülékeknek minél egyszerűbbnek kell lennie, hogy a felhasználó ne ronthassa azt el akarva vagy akaratlanul. A legtöbb ipari rádión a PTT gombon, a csatornaváltón és a bekapcsoló/hangerőszabályozón kívül mást nem találunk. Emellett egy ipari rádióval kapcsolatban a helyi hatóságoknak is szigorúbb elvárásai vannak (a mindenkori feltétleket lásd az NMHH weblapján!). Egy amatőr készülék ebből kifolyólag soha nem használható legálisan az ipari frekvenciákon. Emellett egy amatőr rádió nem is bírná azt az igénybevételt, amit egy professzionális készüléknek túl kell élnie. Végszó gyanánt: az ipari felhasználás területén megkülönböztetünk analóg és digitális rendszereket (pl.: MotoTRBO, ASTRO stb.).


Javasolt készülékek (a mindenkori NMHH előírásokat figyelembe véve)


- Motorola GP sorozat
- Motorola CP sorozat
- Motorola CM sorozat
- Motorola GM sorozat
- Icom F sorozat
- Yaesu VX ipari sorozat


Nem javasolt készülékek


- rádióamatőr készülékek
- kínai adóvevők
- 2004/2006 előtt gyártott Motorola, Icom, Yaesu stb. készülékek


Vissza a CIKKEK oldalra