Cikkek - VHF vagy UHF rádió kell nekem?VHF vagy UHF rádiót? A kérdés nem ennyire egyszerű! Alapvetően az URH készülékek hullámterjedése megközelítőleg azonos mind a VHF mind az UHF sávban. Minél magsabb a frekvencia, a hullám annál egyenesebb vonalban terjed és nehezebben hatol át a tereptárgyakon. Ellenben a reflexiós azaz objektumokról, épületekrőlé történő visszaverődési képessége jobb. Érdemes pl. az UHF rádióknál ezt kihasználni. Lássuk mit is kell figyelembe venni a készülékek kiválasztásánál!


Ha meglévő készülékekkel szeretnénk használni


Ez esetben nincs mit tenni, igazodni kell a meglévő készülékhez. Ki kell deríteni, hogy az VHF vagy UHF sávos. Esetleg valami más (ez a legritkább eset). Ellenkező esetben abszolút pénzkidobásról beszélünk, hiszen a két rádió nem fog tudni kommunikálni egymással. Figyeljünk arra, hogy a VHF sáv 136 és 174 MHz között van kiosztva. Valamint az UHF sáv pedig 400 és 470 MHz között helyezkedik el. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt! Szerencsés választás lehet egy kétsávos rádió, így más készülékekkel is beszélhetünk egy időben, nagyobb rugalmasságot biztosít.


Ha nincs még rádiónk és új készülékeket vennénk


Ha nincs még rádiónk és teljesen új adóvevőket vásárolunk, ez a legegyszerűbb helyzet. Mi választjuk ki, hogy VHF vagy UHF készülék. A két sáv között a fentebb írtak kivételével szinte semmi különbség nincs. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az UHF sáv. Többek között azért, mert a bárki által ingyenesen használható PMR csatornák is ebben a sávban kerültek kiosztásra (fontos: az amatőr csatornák nem használhatóak bárki által, azok nem minősülnek szabad felhasználású sávrésznek!). Ha egy kicsit több pénzt is szánunk leendő rádiónkra, akkor érdemes kétsávos vagy ún. dual-band kütyüt venni. Ezzel később más VHF vagy UHF rádiókkal is könnyebben tudunk kommunikálni. Ezek kicsit többe kerülnek, de idővel behozzák az árukat és esetenként kevesebb bosszankodást jelent a használatuk. Javasolt CTCSS és vagy DCS funckióval felszerelt készüléket választani, ezzel privátabbá tehetjük a csatornánkat, könnyebben kizárthatjuk a zavaró jeleket vagy más beszélgetőket.


Vissza a CIKKEK oldalra